zoek

Recepten met wortel

Ovenschotel van peen (wortel) en pastinaak

Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen, als bijgerecht voor 4-5 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 1 Dikke winterwortel (ongeveer 300 gram)
  • 2 Dunne of 1 dikke pastinaak (ongeveer 200 – 250 gam)
  • 2 Theelepels komijnzaadjes
  • 1 Theelepel zout, het liefst grof zeezout zoals “Maldon”
  • 3 Eetlepels gembersiroop
  • 5 Eetlepels olie (olijfolie of zonnebloemolie)
  • Een mengkom, scherp mes en een ovenschaal

Werkwijze:

  • Was de groenten en haal het buitenste laagje er met de dunschiller vanaf;
  • Snijd de groenten in blokjes of reepjes van maximaal 1 x 2 cm;
  • Doe de groenten in een mengkom, voeg de komijn, het zeezout, de gembersiroop en de olie toe en roer goed door. Laat minstens 15 minuten maar liever 30 minuten staan en roer daarna weer door. Laat vervolgens nog minimaal 15 minuten staan; 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven) als je nog een wachttijd hebt van ongeveer 10-15 minuten;
  • Doe de groentemix in een ovenschaal (niet invetten) en plaats middenin de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Roer de inhoud na 10 minuten goed door en zet nogmaals 15 minuten terug in de oven.

Tips

  • Deze marinade leent zich uitstekend voor het uren laten staan. Je kunt dit dus ook op de ochtend voor een diner klaarmaken of voordat je naar je werk gaat. Als je de groentemix meer dan 2 uur laat staan, zet deze dan in de koelkast en haal deze er een uur voordat hij in de oven moet, weer uit.
  • Wil je er een sausje bij eten, maak dan eens een sausjes van biologische halvanaise (4 eetlepels), het sap van een kwart citroen (of 1 eetlepel uit een flesje), een theelepel verse of gedroogde tijm en ruim vers gemalen zwarte peper.

Noord Afrikaanse gember-wortelen

Als hoofdgerecht voor 2 personen, als bijgerecht voor 3-4 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • Een bos wortelen
  • 1 Theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 Theelepel zwarte peper (vers gemalen)
  • 2 Theelepels korianderpoeder
  • 2 Theelepels zout
  • 4 Eetlepels gember siroop of 2,5 cm verse gember in heel kleine stukjes gesneden
  • Wanneer je verse gember gebruikt heb je nog 4 eetlepels olie nodig (olijf of zonnebloem)
  • Bakpapier en ovenplaat

Werkwijze:

  • Rasp (schrap de wortelen), verwijder het loof en “het kontje”;
  • Breng in een grote pan (wortelen moeten erin passen), water met de 2 theelepels zout aan de kook;
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en leg op de bakplaat een vel bakpapier;
  • Kook de wortelen 4 minuten in de pan gezouten water, giet af en doe terug in de pan;
  • Meng het kaneel- en korianderpoeder, de peper en gember(siroop) door de wortelen;
  • Vergeet niet om als je verse gember gebruikt de olie er ook door te mengen;
  • Verdeel de wortelen over het bakpapier in de oven en laat 15 minuten bakken;
  • Na 15 minuten de wortelen keren en nogmaals 15 minuten bakken.

Tips:

  • Door de zoet-kruidige smaak van de wortelen is dit erg lekker met rijst of bijvoorbeeld couscous;
  • Als je vlees eet is “pittig” vlees aan te raden. Kies bijvoorbeeld saté of een zigeunerschnitzel;
  • Eet je geen vlees kies dan voor een kaasburger van pittige kaassoorten of een vegetarische bami schijf (Ekoplaza, vriezer) met een beetje sambal