zoek

Recepten met pompoen

Pasta met pompoen-paddenstoelen roomsaus

Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • Pasta voor 2 personen, gevuld, gekruld, net wat je wilt. Kies je gevulde pasta, kies dan voor een vulling van champignons of kaas. Kies niet voor spinazie.
  • Zout
  • Olijfolie
  • 4 Eetlepels bloem
  • 50 Gram roomboter
  • 200 Gram pompoen in kleine stukjes
  • 150 - 200 Milliliter bouillon van een 1/2 blokje (groente- of paddenstoelen bouillon)
  • 200 Gram gemengde paddenstoelen (of kastanje champignons)
  • Vers gemalen peper
  • 1 Theelepel chilivlokken (toko, of anders 1 theelepel pittige paprikapoeder)
  • 2 Theelepels oregano
  • Extra benodigdheden (buiten mes, snijplank etc.):
    • Garde
    • 2 Houten lepels
    • Vergiet
    • 2 Kookpannen
    • 1 Sauspannetje
    • 1 Kleine koekenpan

Werkwijze:

  • Vul beide kookpannen met ruim water, voeg aan één pan een beetje zout toe en een scheut olijfolie. Zet beide pannen op en breng het water aan de kook;
  • Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes, maar niet te klein, ze slinken nog;
  • Maak bouillon van een half blokje en 200 ml kokend water;
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaat in één van de pannen;
  • Kook de pompoen 5 minuten zonder zout en giet af;
  • Bak in een kleine koekenpan de paddenstoelen met een klein beetje boter of olie. Voeg de oregano toe en haal de paddenstoelen na 3 minuten bakken van het vuur;
  • Smelt 50 gram boter op niet te hoog vuur in een sauspan. Als de boter gesmolten is voeg je lepel voor lepel het meel toe en tussendoor roer je dit rustig met de garde tot een gladde saus ontstaat. Laat 2-3 minuten net tegen de kook aan pruttelen en roer regelmatig met een houten lepel over de bodem om aankoeken te voorkomen;
  • Giet de pasta af en doe terug in de pan;
  • Giet de bouillon beetje voor beetje bij de saus en doe de chilivlokken erbij;
  • Doe de pompoen bij de pasta in de pan, voeg ook de paddenstoelen toe. Meng het geheel en verdeel over 2 borden;
  • Schep de saus over de pasta en groenten en maak af met vers gemalen peper

Tips

  • Als je helemaal niet van pittig houdt, vervang de chilivlokken dan voor knoflook. Gebruik je verse knoflook neem dan 2 teentjes, gebruik je poeder of puree neem dan 2 theelepels;
  • Pompoen kun je goed bewaren in de vriezer en gevulde pasta koop je bij iedere supermarkt. Dit lijkt door de omschrijving lastiger dan het is maar is eigenlijk een heel snelle maaltijd;
  • Wil je perse vlees eten, bak dan samen met de paddenstoelen spekjes uit en voeg deze gelijk met de paddenstoelen toe aan de pan met pasta.

 

Pompoenfrieten uit de oven

Hoofdgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 400 Gram pompoen (gesneden in frietvorm, niet langer dan 6 cm, niet dikker dan een halve cm);
  • Grof zeezout, bij voorkeur Maldon (is duurder maar zeker de moeite waard);
  • Olijfolie

Werkwijze:

  • Doe de pompoenfrieten in een zeer ruime schaal en bestrooi met het grove zeezout;
  • Roer om en voeg ruim olijfolie toe (de pompoen moet een beetje glanzen);
  • Laat 30 minuten staan, roer om en laat nog 30 minuten staan;
  • Tijdens die laatste 30 minuten bekleed je een ovenplaat met bakpapier (of je legt de frieten in ovenschalen, neemt meer ruimte in dus je maakt minder tegelijk klaar). Je verwarmt de oven voor op 200 graden;
  • Doe de frieten in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten;
  • Na 15 minuten haal je de plaat (of schalen) eruit, roer je alles om, bestrooi je met matig zout en zet je het nog 15 minuten in de oven;
  • Voor het opdienen nog een beetje zout eroverheen strooien (het meeste zout heeft tijdens het wachten gezorgd voor afdrijven van pompoenvocht en is dus achter gebleven in de schaal)

Lekker met:

  • Voor de sausliefhebbers: maak een sausje van 3 eetlepels mayonaise met 8 druppels tabasco en een ½ theelepel tijm. Goed roeren en dippen maar!
  • Alternatief voor bovenstaande saus is 3 eetlepels mayonaise mengen met 1 eetlepel Parmezaanse kaas en 2 theelepels mosterd. Goed roeren en klaar;

Tips:

  • Deze manier van “harde” groenten bereiden is exact eender geschikt voor o.a. pastinaak, courgette, (winter)wortel, rettich en ui. Je kunt dus ook prima van 4 groenten 100 gram nemen als je 400 gram voor 2 personen maakt. Handig voor de restjes in je vriezer!
  • Ook aardpeer en aardappel kun je gebruiken. Deze moet je echter even 5 minuten voorkoken om te voorkomen dat de groenten na bereiding in de oven te hard blijven;
  • Heb je de groenten over maar niet in friet formaat? Doe alles bij elkaar in een ovenschaal of braadslede, voeg 1 eetlepel grof zout en ruim olie toe. Meng alles door elkaar. Voeg 2 theelepels gemengde Italiaanse gedroogde kruiden toe en meng er 4 tenen in grove stukken gesneden knoflook door. Je kunt in deze “ovenschaalvariant” ook nog (hele) paddenstoelen toevoegen. Dit kan niet op de plaat;
  • Wil je er vlees bij eten, kies dan voor bijvoorbeeld chipolata worstjes (rund), gebakken kipfilet of een plak gehaktbrood.

Pompoenschotel met o.a. kikkererwten, komijn en geitenkaas

Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 600 Gram pompoen in stukjes
  • 2 Eetlepels olijfolie
  • 1 Ui, in stukjes gesneden
  • 2 Tenen knoflook, in heel kleine stukjes gesneden
  • 1 Kleine courgette, in grove stukken gesneden
  • 1 Blik tomatenblokjes van 400 gram
  • 1 Blik kikkererwten van 400 gram
  • 1 Theelepel cayennepeper (of pittige paprikapoeder)
  • 2 Kaneelstokjes
  • 2 Theelepels gemalen komijn (Djinten)
  • 225 Gram zachte geitenkaas verbrokkeld en in 4 porties
  • Zout en peper naar smaak (zie “werkwijze”)
  • Extra benodigdheden:
    • Grote pan met dikke bodem (braadpan)
    • Houten lepel

Werkwijze:

In de pan de olie doen en de knoflook en uit 1 minuut fruiten;

  • Pompoen, courgette, kikkererwten, tomaat, komijn, kaneelstokjes en cayennepeper toevoegen en goed omroeren;
  • Zet het vuur iets boven de helft en doe het deksel op de pan. Laat de groenten stoven totdat je de pompoen met een vork makkelijk kunt inprikken. Dit zal ongeveer 15 – 20 minuten duren. Roer wel af en toe om;
  • Als het geheel te droog dreigt te worden voeg je een koffiekopje heet water toe en zet je het vuur lager;
  • Net voor het opdienen even proeven of je zout en eventueel peper wilt toevoegen;
  • Verdeel de inhoud van de pan over 4 borden en verdeel over ieder bord 1 portie zachte geitenkaas in brokjes (75 gram per persoon).

Tips

  • Wil je graag vlees eten? Voeg dan 3 minuten voordat je de pan van het vuur haalt gebakken kipfilet blokjes toe of kies voor bijvoorbeeld apart geserveerde lamsworstjes of lamskoteletjes;
  • Geen vlees? Dan is Turks brood hierbij erg lekker! Je kunt ook nog rijst erbij eten maar eigenlijk zijn de kikkererwten als de vervanger van de aardappelen dus dat zou een beetje dubbelop zijn. Een salade van 4 tomaten in blokjes, 1 plak feta, 1 grote ui in stukken, 2 eetlepels citroensap en 1 theelepel grof zout, is ook lekker.