zoek

Recepten met pastinaak

Ovenschotel van peen (wortel) en pastinaak

Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen, als bijgerecht voor 4-5 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 1 Dikke winterwortel (ongeveer 300 gram)
  • 2 Dunne of 1 dikke pastinaak (ongeveer 200 – 250 gam)
  • 2 Theelepels komijnzaadjes
  • 1 Theelepel zout, het liefst grof zeezout zoals “Maldon”
  • 3 Eetlepels gembersiroop
  • 5 Eetlepels olie (olijfolie of zonnebloemolie)
  • Een mengkom, scherp mes en een ovenschaal

Werkwijze:

  • Was de groenten en haal het buitenste laagje er met de dunschiller vanaf;
  • Snijd de groenten in blokjes of reepjes van maximaal 1 x 2 cm;
  • Doe de groenten in een mengkom, voeg de komijn, het zeezout, de gembersiroop en de olie toe en roer goed door. Laat minstens 15 minuten maar liever 30 minuten staan en roer daarna weer door. Laat vervolgens nog minimaal 15 minuten staan; 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven) als je nog een wachttijd hebt van ongeveer 10-15 minuten;
  • Doe de groentemix in een ovenschaal (niet invetten) en plaats middenin de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Roer de inhoud na 10 minuten goed door en zet nogmaals 15 minuten terug in de oven.

Tips

  • Deze marinade leent zich uitstekend voor het uren laten staan. Je kunt dit dus ook op de ochtend voor een diner klaarmaken of voordat je naar je werk gaat. Als je de groentemix meer dan 2 uur laat staan, zet deze dan in de koelkast en haal deze er een uur voordat hij in de oven moet, weer uit.
  • Wil je er een sausje bij eten, maak dan eens een sausjes van biologische halvanaise (4 eetlepels), het sap van een kwart citroen (of 1 eetlepel uit een flesje), een theelepel verse of gedroogde tijm en ruim vers gemalen zwarte peper. .

Pastinaak – aardappelpuree

Voor 2 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

 

  • 200 gram pastinaak in blokjes gesneden
  • 300 gram kruimige aardappelen (rauw) geschild en in blokjes gesneden
  • 2 Theelepels zout
  • Vers gemalen peper
  • 100 Ml melk
  • 25 Gram roomboter
  • Eventueel een theelepel nootmuskaat
  • “Stamper” en houten lepel met groot oppervlak

Werkwijze:

  • Zet een pan water met het zout op en breng aan de kook;
  • Voeg de blokjes aardappel en pastinaak toe en kook tot ze gaar zijn (makkelijk met een vork er doorheen te prikken, ongeveer 12 minuten);
  • Giet de pastinaak en aardappel af, doe terug in de pan;
  • Stamp met de stamper tot een grove puree;
  • Voeg de boter, melk en ruim vers gemalen peper toe;
  • Stamp nogmaals kort met de stamper en ga daarna over tot het echt fijnmaken van de grovere stukken met een houten lepel. Vergeet niet het geheel ook goed te mengen;
  • Als je van nootmuskaat houdt voeg je nu op het laatst nog een theelepel hiervan toe