zoek

Recepten met champignons

Hartige taart met paddenstoelen, ei en ui

Hoofdgerecht voor 4  personen, bijgerecht voor 8 personen
Door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 1 Rode ui
  • 1 Witte ui
  • 2-3 Teentjes knoflook
  • 400 Gram paddenstoelen (gemengd, tenminste 2 maar liefst 3 of 4 soorten)
  • 4 Eieren
  • 2 Theelepels gedroogde oregano
  • 1 Theelepel chilivlokken (houd je niet van iets pittig, laat dit dan weg)
  • Verse gemalen peper (uit de molen)
  • 5-6 Plakjes hartige taartdeeg
  • 250 ML slagroom
  • 100 Gram belegen of jong belegen geraspte kaas
  • Boter om de vorm in te vetten en klein beetje voor in de pan
  • 500 Gram droge bonen (voor het blind bakken) +  bakpapier
  • Extra benodigdheden:
    • Springvorm van ongeveer 23 cm doorsnede
    • Invetkwastje
    • Ovenwant(en)
    • Garde
    • Vork
    • Kom met schenktuit of maatbeker
    • Koekenpan
    • Vergiet
    • Snijplank
    • Bakje om ui en knoflook apart te houden

Werkwijze:

  • Ontdooi de plakjes deeg voor hartige taart;
  • Verwarm de oven voor op 200 graden;
  • Snijd de uien in kleine blokjes;
  • Snijd de teentjes knoflook zeer fijn en doe ze bij de uitjes;
  • Snijd de paddenstoelen grof (eerst borstelen, niet onder water!);
  • Bekleed de springvorm met de plakjes deeg nadat je deze eerst licht hebt ingevet;
  • Bekleed het deeg voorzichtig met bakpapier en verdeel de droge bonen over de gehele bodem;
  • Zet de vorm 15 minuten in de oven, haal de bonen eruit (kun je bewaren en hergebruiken, eerst laten afkoelen!) en verwijder het bakpapier;
  • Doe 4 eieren in een kom met schenktuit, doe er de oregano, chili, kaas en slagroom bij. Meng rustig met de garde tot een geheel. Niet te hard “kloppen”, de slagroom moet niet stijf worden;
  • Bak in een koekenpan met een beetje boter eerst de knoflook en uien aan. Vuur niet te hoog, knoflook die aanbrandt wordt bitter;
  • Na 2 minuten de paddenstoelen toevoegen en ongeveer 3 minuten meebakken onder regelmatig omscheppen;
  • Doe de inhoud van de koekenpan in het vergiet en laat even staan om uit te lekken;
  • Haal de springvorm uit de oven. Zijn er stukjes deeg toch gerezen prik deze dan “lek” met een vork;
  • Doe de inhoud van het vergiet in de springvorm;
  • Voeg rustig het ei-slagroom-kruidenmengsel toe;
  • Bestrooi met verse peper uit de molen en zet de taart nog 20-25 minuten in de oven. Let op! De vochtige vulling dient helemaal gestold te zijn maar er kan nog wel wat doorzichtig groentevocht te zien zijn. Het kan dus ook zo zijn dat je iets minder dan 20-25 minuten oventijd hebt of juist ietsje meer

Tips

  • Als je kleine bakvormpjes van ongeveer 10 cm doorsnede en 3-4 cm hoog hebt, dan kun je er kleine taartjes van maken. Per taartje heb je 1 plak deeg voor hartige taart nodig en verdeel je de ingrediënten over de 4 schaaltjes.
  • Wil je erg graag vlees eten, meng de taartvulling dan met 2 vooraf goed gebakken runder worstjes die je in kleine stukjes snijdt of bijvoorbeeld gebakken spekjes.
  • Dit is een vrij machtig taartje. Serveer er daarom een lekkere frisse salade bij van bijvoorbeeld komkommer, ui, paprika en tomaat.
  • Deze taart is ook de dag erna erg lekker als bijvoorbeeld koud lunchgerecht. Bewaar het restant in de koelkast als deze helemaal is afgekoeld.

Toast met champignons, kruidenboter en gerookte zalm

Lunchgerecht voor 2 personen of voorgerecht voor 4 personen
Door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 4 Witte sneetjes brood
  • 2 Eetlepels kruidenboter
  • 400 Gram kastanjechampignons
  • Milde olijfolie
  • Verse peper uit de molen
  • 1 Theelepel gedroogde oregano
  • 1 Theelepel gedroogde basilicum
  • 1 Theelepel knoflookpoeder
  • 100 Gram gerookte zalm
  • Extra benodigdheden:           
    • Oven of broodrooster
    • Koekenpan
    • Houten spatel/lepel
    • Vergiet
    • Snijplank

Werkwijze:

  • Je kunt de sneetjes brood bakken in de oven of in het broodrooster. Gebruik je de oven begin dan met deze voor te verwarmen op ongeveer 170 graden. Rooster je het brood, doe dit dan als je de champignons in de pan doet;
  • Snijd de champignons in grove stukken;
  • Als je de oven gebruikt voor je brood, doe deze er dan nu in (op het rooster);
  • Doe een scheutje milde olijfolie in een koekenpan en bak hierin de champignons;
  • Voeg vrijwel direct de kruiden toe (oregano, basilicum en knoflookpoeder) en ruim peper uit de molen;
  • Doe nu het brood in de broodrooster als je de oven niet gebruikt;
  • Snijd de zalm in kleine stukjes/reepjes terwijl je het vuur onder je pan laag zet;
  • Roer nog 1 keer om en giet het champignonmengsel in het vergiet af;
  • Leg 2 sneetjes brood op een bord en verdeel de champignons erover;
  • Verdeel de kruidenboter over de warme champignons (2 of 3 klontjes);
  • Bestrooi ruim met verse peper en verdeel de zalm erover.

Tips:

  • Je kunt ook 2 eieren per persoon bakken en het champignonmengsel verdelen over de borden en het ei. De zalm laat je dan achterwege evenals de kruidenboter;
  • Wil je er graag iets van vlees bij, begin dan met spekjes bakken en doe de champignons zonder het vet af te gieten in de pan als de eerste spekjes bruin worden.

Champignon-pompoenschotel met gehakt en kaas uit de oven

Hoofdgerecht voor 4 personen
Door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 300 Gram pompoen
  • 250 Gram champignons naar keuze
  • 800 Gram aardappelen
  • 4 Eetlepels paneermeel
  • 2 Theelepels komijnzaadjes (Niet in huis? Poeder kan ook)
  • 2 Theelepels groene gedroogde kruiden zoals tijm, oregano en/of basilicum
  • 200 Gram geraspte kaas
  • Zout & peper
  • 400 Gram half-om-half gehakt
  • Beetje boter om de ovenschaal in te vetten
  • Extra benodigdheden:
    • Grote ovenschaal
    • Invetkwastje
    • Snijplank
    • Dunschiller
    • Goed groente mes
    • Kookpan voor aardappelen
    • Grote koekenpan of wok
    • Vergiet

Werkwijze:

  • Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm (1,5 x 1,5 cm mag ook). Doe ze in een grote pan en kook met een beetje zout in ruim water gaar;
  • Schil de pompoen, snijd ook deze in soortgelijke blokjes als de aardappelen;
  • Snijd de champignons in grove stukken;
  • Verwarm de oven voor op 200 graden;
  • Bak in een grote koekenpan of wok zonder boter het gehakt rul en bruin;
  • Voeg na 3-4 minuten de pompoen en champignons aan het gehakt toe en bak nog 3-4 minuten onder regelmatig omscheppen;
  • Giet de aardappelen af, zet het vuur onder de pan met pompoen uit;
  • Voeg de aardappelen aan de groenten toe plus 1/3 van de kaas, komijnzaad en ruim peper. Meng voorzichtig door elkaar;
  • Vet de ovenschaal licht in;
  • Gooi de inhoud van de pan in de ovenschaal en maak er een egale laag van;
  • Meng de rest van de kaas met het paneermail en de gedroogde groene kruiden;
  • Verdeel het kaas-paneermeelmengsel over de ovenschaal;
  • Zet de schaal gedurende 25-30 minuten in de oven. De schotel is klaar als de kaas een mooie lichtbruine korst heeft gevormd.

Tips

  • Je kunt het gehakt weglaten of vervangen voor vegetarisch gehakt. Beiden zijn erg lekker;
  • Je kunt dit gerecht in een diepvrieszakje of -bakje invriezen zodra het is afgekoeld behalve de kaaskorst. Opbakken doe je dan in olijfolie in een koekenpan.