zoek

Recepten met bieten

Dip van rode biet bij salade met bietenblad

Ingrediënten dip:

1 el olijfolie, fijn geraspte schil van ½ citroen, 3 rode bieten (geroosterd is het lekkerst), 2 teentjes knoflook (ook geroosterd), sap van 1 limoen, 3 el Griekse yoghurt, 1 el tahini, peper en zout

Ingrediënten:

  • handvol radijsjes (in plakjes)
  • 200 gr. erwtjes (geblancheerd en afgekoeld onder stromend koud water)
  • handvol kervelblaadjes
  • het blad van de bieten (evt. iets kleiner gescheurd/gesneden)
  • 1 venkel in dunne reepjes

Bereiding:

Verwarm de olie in een pan, voeg de gerapte schil toe en bak 1 minuut. Laat afkoelen. Rasp 2 bieten en pureer de andere biet met de knoflook, de olijfolie met citroenschil, het limoensap, de yoghurt en de tahini.Roer de geraspte biet door dit mengsel en breng op smaak met peper en zout. Meng alle ingrediënten voor de salade en serveer met de bietendip. Dit is een variant op een Syrische dip met aubergines, mutabal genaamd.

Bieten met ei, ui en mayonaise

Hoofdgerecht voor 2  personen, bijgerecht voor 4 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 3 Grote rode bieten
  • 1 Kleine witte of rode ui
  • 3 Hardgekookte eieren
  • 4 Eetlepels (biologische) mayonaise / halvanaise
  • Peper uit de molen
  • Extra benodigdheden:
    • Pan om de bieten te koken
    • Scherp mes om de ui te snijden en de bieten te ontvellen en snijden
    • Snijplank
    • Pan om de eieren in te koken
    • Schone eetlepel voor de mayonaise
    • Lichte lepel (hout of plastic, zeker geen metaal)

Werkwijze:

  • Wanneer je gekookte bieten gebruikt hoef je de kookaanwijzingen van de bieten vanzelfsprekend niet te volgen;
  • Snijd het kopje en kontje van de bieten af en kook deze in zeer ruim water gedurende 35-50 minuten. De grootte van de bieten bepaalt de kooktijd. Wanneer je met een steakmes makkelijk door de bieten glijdt, zijn ze gaar:
  • Giet de bieten af, prik er één aan een vork en verwijder met een mes voorzichtig het velletje. Herhaal bij de andere bieten;
  • Laat de bieten afkoelen en snijd deze in heel dunne plakken (vork erin, snijden met een scherp mes) en vervolgens in reepjes;
  • Snijd de ui in heel kleine blokjes;
  • Pel de eieren, snijd ieder ei in 4 stukken;
  • Doe de bieten in een stenen of glazen schaal (geen metaal), voeg de klein gesneden ui toe, 4 eetlepels (biologische) mayonaise/halvanaise en voeg vers gemalen peper toe. Meng het geheel voorzichtig met een lichte houten of plastic lepel door elkaar;
  • Serveren op kamertemperatuur dus ruim voor het eten uit de koeling.

Tips

  • Dit gerecht is lekker met gekookte aardappelen en jus. Vermijd “zachte” aardappelvervangers zoals risotto en couscous omdat je “een bite” nodig hebt. Ook gebakken aardappeltjes uit de pan of röstirondjes uit de oven zijn er smakelijk bij;  
  • Als je de bieten in kleine blokjes snijd is dit ook een erg leuk gerecht voor bij een buffet. Je kunt de salade ook storten om decoratief tot zijn recht te komen op een bord. Hiertoe doe je de salade in kleine ingevette schaaltje, koel je deze minstens 2 uur en keer je de schaaltjes direct op het bord om. Groen garneren;
  • Als je vlees wilt eten zijn rundervinken, runder worsten en hamburgers lekker. Eet je liever geen vlees kies dan vooral een krokante vleesvervanger zoals een kaas- of paprikaburger. De smaak van een spinazieburger past niet echt bij bieten.

Hartige taart met bieten, aardappel (of aardpeer), feta en champignons

Hoofdgerecht voor 3  personen of bijgerecht voor 5-6 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 1 Plak feta
  • 2 Middelgrote gekookte bieten
  • 2 Middelgrote gekookte aardappelen (of 150 gram aardperen)
  • 1 Kleine ui
  • 250 Gram champignons (ik gebruik biologische kastanjechampignons)
  • Een half bakje peterselie (ongeveer 10-15 takjes)
  • Boter om in te vetten
  • Klein beetje olie
  • 250 ML slagroom
  • 125 ML crème fraîche
  • 6 Plakjes deeg voor hartige taart
  • Peper en zout
  • 350 Gram droge bonen (om in de taart te leggen tijdens het bakken, kun je hergebruiken!)
  • Extra benodigdheden:           
    • Bakpapier
    • Zilverfolie
    • Springvorm van ongeveer 23cm doorsnede
    • Maatbeker of andere “pot” met schenktuit
    • Kleine koekenpan

Werkwijze:

  • Ontdooi de plakjes deeg voor hartige taart in 10 minuten;
  • Knip de peterselie fijn;
  • Meng in een maatbeker de eieren, slagroom, crème fraîche en peterselie goed door elkaar;
  • Verwarm de oven voor op 180 graden;
  • Vet de springvorm in en bekleed dit met de plakjes deeg. Gebruik 4 hele plakken en vul de tussenliggende ruimtes op met deelplakken;
  • Knip een ruim stuk bakpapier af en doe dit in de vorm zodat het hele deeg bedekt is;
  • Vul de vorm op met de droge bonen en zet de vorm 20 minuten in de oven;
  • Snijd ondertussen de knoflook zeer fijn en de ui in kleine stukjes. Houd apart;
  • Snijd de biet, aardappel (of aardpeer) en feta in dobbelsteentjes. Meng voorzichtig;
  • Haal de bakvorm uit de oven, houd de bonen apart (na afkoelen bewaren in bakje of zakje voor de volgende keer), verwijder bakpapier en zet nog 10 minuten in de oven;
  • Snijd de champignons in grove stukken;
  • Bak in een klein beetje olie de gesnipperde knoflook en ui. Voeg voordat het bruin is de champignons toe en bak eventjes aan en laat wat afkoelen;
  • Meng de gebakken ingrediënten met de biet, aardappel en feta;
  • Haal de bakvorm uit de oven en verdeel het groentemengsel gelijkmatig over de taart;
  • Schenk voorzichtig het mengsel van room, ei en peterselie over de groenten;
  • Doe er wat vers gemalen peper overheen en bedek de vorm met zilverfolie;
  • Plaats de taart nog 30 minuten in de oven en verwijder daarna de folie;
  • De taart zonder de folie nog 10-15 minuten afbakken zodat de massa stolt.

Lekker met:

  • Een frisse salade van bijvoorbeeld rucola, puntpaprika, tomaat en croutons met een lichte dressing van wat zout en citroensap.

Tips:

  • Gebruik een springvorm en geen bakvorm waar de rand er niet vanaf kan. Dat is erg onhandig als de taart klaar is want je kunt hem niet “op zijn kop” omdraaien;
  • De taart is warm, lauw en koud lekker. Je kunt hem dus als “avondeten” eten maar bijvoorbeeld ook kleine punten bij een buffet zetten. Ook als lunchgerecht is de taart de volgende dag (koud) nog erg lekker.

Maaltijdsalade van bieten, aardappel, appel, zilveruitjes en “draadjesvlees”

Hoofdgerecht voor 6  personen, bijgerecht voor 10 personen
Ingestuurd door: Marijke Pijlman

Dit heb je nodig:

  • 600 Gram gekookte bieten in blokjes (zie recept “bieten met ui en ei voor kookinstructies)
  • Potje zilveruitjes (uitgelekt in vergiet)
  • Klein potje zoetzure augurkjes uitgelekt en in stukjes gesneden
  • Kilo runderlappen (“draadjesvlees”)
  • 600 Gram gekookte vastkokende aardappelen in blokjes
  • Bosje fijn geknipte bieslook
  • 250 ML mayonaise / halvanaise
  • 1 Grote ui
  • Zout en peper (voor het vlees)
  • 2 Laurierblaadjes (voor het vlees)
  • 2 Plakken ontbijtkoek ingesmeerd met mosterd (voor het vlees, optioneel!)
  • 2 Harde appels (zuur of zoetzuur) geschild en in blokjes gesneden;
  • Half pakje bakboter (125 gram) en een kop lauw water
  • Extra benodigdheden:
    • Grote pan met dikke bodem (braadpan)
    • Houten lepel
    • Snijplanken en messen
    • Grote serveerschaal voor de salade

Werkwijze:

  • Begin ruimschoots op tijd met het braden van het vlees. Afhankelijk van het type vlees dat je kiest is de tijd die je hiervoor nodig hebt 3 – 4 uur;
  • Het vlees wordt het lekkerste als je het op kamertemperatuur in de pan doet. Vergeet niet beide zijden met zout en peper te bestrooien voor je gaat braden;
  • Smelt de boter in een braadpan, wacht tot het bruist. Bak rustig en voorzichtig het vlees aan beide zijden aan (mooi bruin) en neem steeds de aangebraden stukken vlees uit de pan en leg op een bord;
  • Als alle stukken vlees aangebraden zijn doe je alles terug in de pan, giet de kop lauw water erbij, steekt er 2 laurierblaadjes bij en leg je de ontbijtkoek met de mosterdzijde naar beneden er bovenop. Volg de aanwijzingen op de verpakking van het vlees voor de duur waarop het moet stoven.
  • Halverwege de tijd wissel je de onderste stukken vlees met de bovenste. Let wel op dat je de temperatuur niet te hoog zet. Stoven is langzaam garen, dus zeker niet koken! Vergeet ook de deksel niet schuin op de pan te zetten;
  • Ondertussen kook en schil je de bieten, schil en kook je de aardappelen, giet je de zilveruitjes en augurkjes af en snijd je die laatste in stukjes;
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes;
  • Snijd de ui in stukken, niet te fijn, niet te grof. Het moet terug te vinden zijn in de salade;
  • Knip de bieslook fijn en doe deze samen met de mayonaise in de serveerschaal;
  • Voeg de zilveruitjes, gewone ui, appel en augurk toe en meng goed door elkaar;
  • Voeg daarna de in blokjes gesneden bieten en aardappelen toe (mag ook als ze nog warm zijn) en meng het geheel rustig met bij voorkeur een houten lepel;
  • Als het vlees klaar is snijd je dit in stukjes. Vette randjes verwijder je en de stukjes gaan direct de salade in. Goed mengen en minstens 1 uur in de koelkast zetten.

Tips

  • Het lijkt veel werk maar eigenlijk komt het neer op alle ingrediënten klein snijden en door elkaar mengen. Laat je niet van de wijs brengen;
  • Lekker met vers brood (Turks brood of stokbrood) of afgebakken brood zoals een Ciabatta;
  • Ook heerlijk als lunchsalade of als onderdeel van een buffet;
  • Deze salade is in de koelkast 3-4 dagen houdbaar dus maak gerust extra veel ;-) Sterker nog, de 2e en 3e dag is dit gerecht het lekkerste!