zoek
24-11-2014 >>

Un bietje nieuws

Hoewel een groene waas van jonge scheuten winterrogge (ter ondersteuning van de structuur en de kwaliteit van de grond) ervoor zorgt dat onze grond er niet uitgestorven en donker bij ligt, begint het qua consumptieteelten toch flink af te nemen.

Slechts hier en daar staat er nog een trots en stoer leger van wintergroenten die zich niets lijken aan te trekken van de koude (zoals een colonne prei en boerenkool).

Een aantal groenten zijn dit jaar nogal klein gebleven (zoals de spruiten en pompoen) en Redenen hiervoor kunnen zijn dat er niet genoeg bemest is geweest of misschien te laat geplant. Dat blijft gissen, want de natuur is  grillig en trekt haar eigen plan.

Maar mede dankzij het milde najaar, is ook deze week  nog steeds het grootste deel van het pakket afkomstig van eigen tuin.

De inhoud van het pakket is als volgt;

  • prei is weer van de partij: altijd fijn, in soepen, sauzen of groentestoof, in hartige taart of op zichzelf gekookt/ gestoomd  als hoofdgroente met een sausje voor bij aardappels of rijst…
  • bindsla (per 2 kleintjes verpakt): Ze zijn enigszins klein, maar heerlijk smaakvol, knapperig en lang houdbaar.
  • pompoen; ook deze is lekker (ter -gezondere- vervanging van aardappel) voor door de stappot, in (curry)stoofpotjes, in groentesoep, of in schijfjes in de oven met uitjes, rozemarijn en zout & peper als gezonde ‘friet’ etc.: kortom: ontzettend veelzijdig.
  • zuurkool: heerlijk met wat kruiden / bouillon en een gebakken uitje voor door de stamppot.
  • winterpeen: naast de beschreven toepassingen voor pompoen zijn  wortels ook heerlijk als geraspte rauwkost voor door de salade  of puur in combinatie met knolselder of gewoon in ‘snippers’ gesneden met een dipsaus als gezonde snack.