zoek
21-10-2014 >>

Un Bietje Nieuws: week 43

Wat een zomers weekend hebben we achter de rug! Je zou bijna vergeten dat het toch echt oktober is. Aankomende week wordt het volgens de voorspellingen weer volop herfstweer.

Dus tijd om lekker binnen te blijven en te kokkerellen met de heerlijke groentes die deze week in het pakket zitten. Om je een beetje te helpen volgt hier een recept voor de andijvie en voor de uitjes (die overigens beide nog van eigen grond komen).

 

Naast de warme bereiding is andijvie ook heel lekker als

andijviesalade

in fijne reepjes gesneden, met stukjes appel, walnoot, kleine blokjes kaas en een mayonaisedressing (1 deel mayonaise op 3 delen yoghurt met, naar smaak: zout, peper, knoflook en droge / verse tuinkruiden) dan wel een vinaigrette (eetlepel –pittige- mosterd, eetlepel azijn, 6 eetlepels (olijf)olie en eventueel een schepje honing om de scherpte van de azijn op te vangen; en, eventueel, naar smaak: zout, peper, knoflook en droge / verse tuinkruiden).

 

Zoete uitjes (voor 4 pers)

Week 25 gram rozijnen 20 min. in 3 eetl. witte wijn. Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook de uitjes, ongeschild, 10 min. Haal uit het water en laat iets afkoelen. Pel het vel eraf. Verhit 2 eetl.olijf olie in een koekenpan en voeg de uitjes,1 kruidnagel en een laurierblad toe. Bak de uitjes op laag vuur in 5 min. rondom bruin. Voeg de rozijnen en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg 2 eetl. witte wijnazijn en 1 eetl. suiker toe en laat 2 min. inkoken tot het vocht een beetje stroperig wordt. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen. Verwijder voor serveren het laurierblad.

Tip: Je kan de uitjes 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen.