zoek
18-02-2014 >>

Un bietje nieuws - week 8

Druk, druk, druk. De derde tunnel is zojuist binnen gekomen. Nu hebben we 3 x 168 m²  (met 3 meter nokhoogte) tunnel tot onze beschikking. Dat begint er eindelijk op te lijken. Daarnaast hebben we nog 2 x 140 m² (2,30 meter nokhoogte) wandelkappen. Dit zijn tunnels die relatief makkelijk te verplaatsten zijn. Dit geeft ons de mogelijkheid eerder maar vooral ook later gewassen te telen. De eerste partij perspotjes, ook zojuist binnen gekomen. Een slordige 4500 kansen op een mooi gewas. We gaan zelf onze Mizuna, snijbiet en veel soorten bloemen en kruiden voorzaaien in deze perspotjes. Deze week worden de tuinbonen ingelegd. De eerste peulen voorgezaaid. 

Verder heb ik nog een vraag aan jullie allemaal. Zouden jullie met mij mee willen kijken, denken enz. Voor de winkel ben ik opzoek naar versterking van ons vrijwilligersteam. Dat kan halve dagen, hele dagen, enz. Nu is de winkel open op donderdag en vrijdag. In april/mei ligt het in de bedoeling ook de dinsdagmiddag open te gaan. Als jullie mensen weten of misschien wil je het zelf wel laat mij dat weten.

Deze week in het groentepakket: 3 soorten kool. Dat lijkt wel erg veel kool. Maar het is de bloem (broccoli), de wortel (koolraap) en het blad (zuurkool) van de kool. Met een tegen hanger in de wortel sfeer en mogelijk de een na laatste keer Winterpostelein. Een van de vrijwilligers heeft 2 recepten uitgewerkt om de winterpostelein tot een feestje voor de smaakpapillen te verwerken.

Recept voor pasta met winterpostelein

Ingrediënten:

1 bosje  winterpostelein, 350 – 400 gram pasta, 1 ui, 4 gedroogde tomaten op olie, 3 eetlepels pesto, 150 gram geraspte kaas

Bereiding:

Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Maak de postelein schoon en snij ze wat fijner. Fruit de ui met de in reepjes gesneden uitgelekte tomaten aan in wat olie. Laat de pasta uitlekken  en vermeng met de pesto en het ui-tomaten mengsel. Voeg de postelein toe, even roeren, kaas erover. Klaar!

Knapperige linzensalade met winterpostelein (of Mizuna of andere sla)

Ingrediënten:

Krop winterpostelein,  rauwe linzen, 2 kruidnagels, 1 laurierblad, 2 peren (conference), citroensap, 4 eetlepels hazelnoten, dressing van 1 eetl. notenolie, 2  eetl. slaolie, 1 eetlepel appelazijn of witte wijnazijn en wat mosterd, peper en zout

Bereiding:

Kook de linzen gaar in water met daarin de kruinagel en laurier. Giet de linzen af en spoel ze met koud water. Laat verder afkoelen. Was de postelein en snijd ze kleiner. Schil de peren, snijd ze in mooie plakjes en bedruppel ze met citroensap. Rooster de hazelnoten en hak ze wat fijner. Verdeel de sla, de linzen en de peren mooi over vier borden, Lepel de dressing over de sla en strooi de gehakte noten erover.