zoek
07-01-2014 >>

Un bietje nieuws - week 2

Ik ben vanochtend vroeg begonnen met een rondje door de tuin te maken. Goed om eens de balans op te maken. De kippen, oké! En nog steeds groenten uit de tuin! Volop prei, winterpostelein, veldsla, nog een weinig mizuna en prachtige tatsoi, bieten, rammenas en boterraap nog in de koeling. Courgettes en nieuwzeelandse spinazie in de vriezer! Hier en daar een spruit; die hebben het  niet zo goed gedaan. Veel planten, maar te kleine spruiten, maatje pink. Net genoeg om in de winkel te verkopen. Wel veel boerenkool; die heeft het erg goed gedaan.

Toen kreeg ik een mail van iemand: “Boerenkool blijkt van de groenten superfood nummer één te zijn. Het staat nog steeds heel dicht bij wilde planten en heeft voor een groente een uitzonderlijk hoog gehalte aan eiwit. Daardoor werd het onlangs aangeduid als “het nieuwe rundvlees”. Boerenkool blijkt alle 9 essentiële aminozuren te bevatten en dan nog 9 andere erbij. Ook bevat het meer omega-3 dan omega-6, ook al zo gunstig en zeldzaam in groente. Lekker stampen dus de komende winter!”.

Jullie worden natuurlijk allemaal heel enthousiast en blij! En ik ook! Want vanaf deze week elke…… Ha,ha. Gaan we niet doen. Maar het is op zijn minst opmerkelijk.

Teelttechnisch gesproken moet dat ook wel. Kolen zuigen letterlijk de grond leeg en hebben veel mest/compost en vocht nodig. En dan groeien er zomaar vegetarische biefstukken in je tuin! Ik hoop dat jullie net als wij boerenkool gewoon lekker vinden. Vergeet niet de bladstengel van de boerenkool. Deze is mits klein gesneden zeer goed te eten!

Dus deze week, met gepaste trots, geheel uit eigen tuin. In balans: blad, stengel en wortel.