zoek
03-12-2013 >>

Un bietje nieuws - week 49

Beurzen. Ik heb er vorige week een bezocht. Me laten verleiden dat op deze tuinbouwbeurs toch ook echt bio te vinden zou zijn. Want het stond in de aankondiging. Ik heb me nog nooit zo verloren gevoeld op een beurs als gisteren. Er was inderdaad veel “bio”. Tegenwoordig wentelt iedereen zich in bio. Bioverbeteraar, biocontrol, biologisch afbreekbaar, biocompost, biobestrijding, enz, enz….  Als er maar “bio”, “om de hoek” of “lokaal” staat, is het goed. Ik ben met een paar van deze ”bio-standhouders” in gesprek gegaan. Als je dan een beetje doorvraagt is het gebakken lucht en al helemaal niets te maken met biologische landbouw.

Ik hoop dat we allemaal wakker blijven voor deze redeneringen die vooral je een rad voor de ogen doen draaien en je het gevoel willen geven dat het allemaal wel mee valt. Tja.

Was het dus een goede beurs? Ja, absoluut! Want het zet je weer terug in de realiteit, maar vooral blijf bij je zelf en de keuzes die je maakt. Dank je wel beste “bio-standhouders” voor dit inzicht!

En in de (biologische)tuin…. Het wordt stiller en stiller. Komende nacht gaat het serieus vriezen. Over de laatste bladgewassen dubbel dik vliesdoek.

De buren hebben een zeer hoge boom gerooid. Uiteraard is dat zonde. Maar eerlijk is eerlijk hierdoor hebben met name onze groenten echt meer licht en kan de grond in het voorjaar sneller drogen en op temperatuur komen zodat wij op de Biet nog meer groenten kunnen verbouwen. De ene zijn dood….

De groenten van deze week worden gedomineerd door een grote pompoen: de Butternut. Zwaar in gewicht met weinig pitten van binnen. Alles behalve de waspeen en rode kool komt nog steeds uit de eigen tuin

Eet smakelijk!