zoek
02-10-2013 >>

Un bietje nieuws - week 40

Beste mensen,

Knopkruid is eetbaar.

Moet niet gekker worden. Deze plant woekert en verdringt, is het gehele jaar aan het groeien en produceert veel zaad. Deze plant genereert misschien wel het meeste wied- en schoffelwerk in onze tuin, maar zeker ook in de gehele biologische landbouw. Als je dat in geld zou willen uitdrukken is dit kleine plantje een zeer grote schadepost.

Maar ik denk dat ik dit plantje niet meer moet zien als mijn vijand. Maar gewoon moet gaan eten. De jonge blaadjes en stengels zijn goed eetbaar in de salade. Je kunt het in de soep mee koken. Zelfs zit er meer kalk in dan in melk. Een beetje zout zou de smaak echt wonderen doen en een beetje weg hebben van zeekraal. Het wordt zelfs al in bloemstukken verwerkt.

Je kun je ook afvragen wat de reden is dat dit plantje hier massaal groeit. Kalk, skelet, geeft stevigheid, geeft vooral veel structuur. Tja.

En in de tuin. Volop activiteit. Mooi weer en je raad het vast, knopkruid schoffelen! Winterpostelein en veldsla worden volop gezaaid en geplant. Verwachtingsvol!

Namens ons allen: Eet smakelijk!

Vincent