zoek
29-05-2013 >>

Un bietje nieuws week 22

In ons groentepakket twee ouderwetse groenten raapjes
en rabarber een recept van raapjes toegevoegd. Rabarber
ken ik nog van vroeger als toetje, mijn moeder kookte dat
gewoon, in stukjes gesneden (net als appelmoes) met
voldoende suiker en liet het afkoelen. Ik vond dit als kind
een lekker toetje. Al heel lang niet meer gegeten.

Met  vriendelijke  groet,
namens Ut rooie Bietje,
Jos Spaan

Het groentepakket van week 22 :

 

Klein

Middel

Groot

       

Kropsla

     1

      1

      2

Bindsla

     1

      1

      2

Venkel

     1

      2

      3

Raapjes

300 gr

   500 gr

    750 gr

Rabarber

     2

      4

      6

 

En nog een recept niet van onszelf...: 

Vergeten groente: gestoofde raapjes op
grootmoeders wijze

Mensen fronsen altijd een keer als ik zeg dat de pot vandaag
raapjes schaft. Meteen wordt er gedacht aan hutsepot,
een stoofpotje of één of andere puree. Raapjes zijn immers
dierenvoedsel -ja, het paard van sinterklaas lust ze wel- en
zijn ook zo goedkoop, dat kan dan toch niet lekker zijn?
Het recept van raapjes, zoals ik het al jaren ken, werd
doorgegeven van moeder op moeder en komt dus
oorspronkelijk van mijn wijlen overgrootmoeder. Dit werd
vaak gegeten tijdens de twee wereldoorlogen, waarin men
inventief en zuinig moest zijn. Ondertussen heb ik al heel wat
mensen weten te bekoren met mijn raapjes, ook kinderen
zijn er gek op!

 

 

Ingrediënten - voor vier personen

- Een halve ui

- 40 gram boter

- 2 bontjes rapen (5 à 6 per bontje)

- Peper en zout

- 5 eetlepels suiker (lekkerst met bruine suiker)
eventueel ahornsiroop en/of honing

Bereidingswijze

Om te beginnen schil je de raapjes en snijd je ze in
plakjes. Let erop dat de plakjes niet te dun zijn, want
dan lijken de raapjes te smelten.
Stoom of kook vervolgens de raapjes heel kort, een
kleine 10 minuutjes, tot ze beetgaar zijn. Deze stap
mag je zeker overslaan, maar ik gebruik graag wat
kookvocht van de raapjes zelf én raapjes kunnen
behoorlijk hard zijn als ze al wat langer in de supermarkt
of in je koelkast hebben gelegen. Raapjes bewaren
Smelt de boter in een kookpot op een zacht vuurtje en
voeg er de ui bij.
Wanneer de ui wat aangestoofd is, voeg je er de raapjes,
zonder kookvocht bij.

Stoof daarna de raapjes aan. Als de raapjes vooraf nog
niet gestoomd of gekookt werden, kan het toch 20 minuten
duren voor ze beetgaar zijn.
Kruid af met peper en zout naar eigen smaak.
Voeg wat kookvocht of water toe.
Als laatste voeg je er de eetlepels suiker aan toe. Een
vijftal eetlepels kunnen volstaan, maar dit is naar eigen
smaak af te kruiden. Mijn overgrootmoeder gebruikte
bruine suiker en persoonlijk vinden wij dat nog steeds
het lekkerst. Sterrenchefs "glaceren" met kristalsuiker,
maar het kan evengoed vervangen worden door ahornsiroop
of een lepeltje honing.