zoek
27-02-2013 >>

Un bietje nieuws week 9

Deze tijd is het moeilijk om de groentepakketten te vullen, het aanbod is beperkt en er is nog geen nieuwe oogst, dat vraagt soms improvisatie, als wij bijbestellen bij biologische leveranciers is er niet altijd meer voorradig wat wij wensen.
Vandaag was er  helaas net niet genoeg om alle groentepakketten te vullen met onze eigen boerenkool en nergens meer biologische boerenkool te krijgen,  het gevolg is dat  4 abonnees dus zuurkool krijgen met als extraatje een paprika…..
Het groentepakket van deze week:

 

Klein

Middel

Groot

Boerenkool

250 gram

500 gram

800 gram

Prei

1 (klein)

1 (groot)

2

Waspeen

600 gram

900 gram

1300 gram

Knolselderij

1 klein

1 middel

1groot/2 klein

andijvie

1 klein

1 groot

1 ½

 Hierbij ook een recept uit ons eigen receptenboek onder: divers/recepten#knolselderij, hier staan ook andere recepten en verwijzingen naar andere sites.

Knolselderij

Knolselderij is een zeer aromatische bruin-gele of witte knol. De in de herfst geoogste knolselderij is in zijn geheel te gebruiken. Alle delen van dit voedzame gewas bevatten veel vitamine A, B en C en fosfor. Selderij is gezond voor lever, nieren, blaas, hart en zenuwen en zuivert het bloed. De vele heilzame kwaliteiten van selderij is al eeuwenlang bekend. In de Middeleeuwen maakte men van selderij een geneesmiddel tegen waterzucht. De groente bevat ook een hoog natriumgehalte waardoor tijdens de bereiding minder zout hoeft worden toegevoegd.

Ovenschotel met knolselderij en appel

Ingrediënten:
½ knolselderij                                            400 g aardappelen
2 uien                                                         1 grote appel
peper en (kruiden)zout                                  200 g (vegetarisch) gehakt
1 beschuit

Bereidingswijze:
Knolselderij en aardappelen schillen, in stukjes snijden en in een klein beetje water gaar koken. Bak ondertussen de gesneden uien met het gehakt en kruid dit naar smaak. Appel(s) schillen en in schijfjes snijden. Leg in een ingevette ovenschaal het gehakt-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Aardappel en knolselderijstukjes afgieten, pureren en mengen met peper en zout. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200ºC.

Smakelijk eten,

Namens ut rooie bietje

Jos Spaan